loader image

Waarom zou je een bedrijf starten tijdens een Crisis?

De afgelopen weken is er aan de gevolgen van de coronacrisis ook een economische crisis ontstaan. Veel sectoren krijgen economische tegenvallers, denk aan de horeca, tourisme, kappers en retail. Veel medewerkers in deze sector kunnen nu niet werken en moeten misschien zelf opzoek naar een andere baan, want veel werkgevers in deze sectoren zullen het moeilijk krijgen/hebben in deze tijd en kunnen veel medewerkers niet inzetten of in het slechtste geval vallen ze om omdat ze geen inkomsten hebben maar wel veel kosten. Denk aan de huur van een bedrijfsruimte en het moeten doorbetalen van vaste medewerkers (de overheid helpt hier natuurlijk mee mee maar tot een maximum van 90% van de kosten).

Waarschijnlijk vraag je je nu af waarom je dan juist in deze tijd een bedrijf moet beginnen? Een bedrijf starten kost namelijk veel. En dat is een terechte vraag, bij een bedrijf komen veel dingen kijken, te beginnen met het inschrijven bij de KVK en het bijhouden van een boekhouding.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd rondom het ondernemerschap, beginnen is makkelijker dan ooit. Inschrijven bij de KVK hoeft pas als je opdrachten gaat doen voor klanten. Boekhoudingen zijn simpeler dan ooit door de nieuwe Kleine Ondernemers Regeling die begin dit jaar is ingegaan. Het enige wat je nodig hebt om een bedrijf te beginnen is een idee en tijd. En dan denk je misschien “Maar ik heb geen idee, wat kan ik doen?”.

Ideas are shit. Execution is the game.” Gary Vaynerchuk 

Wat ik daar mee wil zeggen is dat het idee niet veel uitmaakt, het kan zo simpel zijn van interieur stylist, personal coach voor jongeren die niet weten wat ze willen of meehelpen met de kermis opbouwen. De quote van Gary slaat de hamer op de kop van spijker.

Je hebt niet te weinig middelen.

Het draait niet om geluk.

Het gaat er niet om dat je te weinig mensen kent.

En we zeggen vaak “Als ik maar meer tijd had” of “Als ik maar meer geld had”. Dit is waarom het juist nu een slim idee is om een bedrijf te beginnen. Tijd is er genoeg, we moeten nou eenmaal binnen zitten en je kan al beginnen door eens op te schrijven waar je potentiele klanten mee wilt helpen, welk probleem van deze klanten ga jij oplossen en hoe ga je dit oplossen.

Bedrijven als Whatsapp, Instagram, Uber en Pinterest zijn allemaal gestart in de crisis van 2008. En ja, ik snap dat dit gigantische bedrijven zijn met miljoenen (soms zelfs miljarden) in investingen, maar deze bedrijven zijn ook allemaal begonnen omdat iemand een probleem zag en dit is gaan oplossen.

Nu hoeft jou idee niet te vegelijken te zijn met de eerder benoemde bedrijven, het kan zo simpel zijn als iets wat jij irritant vind jou dagelijks leven en probeer dit op te lossen. Weet je niet hoe? Dan gebruik je je “netwerk” om mensen te vinden die je hierbij kunnen helpen. Veel meer mensen kennen jou dan je eigenlijk zou denken en die mensen willen je graag helpen. Je hoeft ze geen geld te bieden, misschien willen ze wel met je samenwerken om iets op te lossen.

Je leert het meeste van dingen die niet goed gaan, wees dus niet bang voor als het toch niet allemaal lukt. Hier leer je de meeste lessen van.

Koen van Marrewijk

 Mede-oprichter van Bureau Coaster.

Op normale dagen is hij bezig met de HBO-ICT opleiding op Fontys Hogenscholen, daarnaast is hij al meerdere jaren bezig met verschillende zakelijke activiteiten die allemaal met ICT te maken hebben. Verder kan je hem veel op de mountainbike vinden en begint hij elke ochtend met het maken van de perfecte koffie.

Kom in contact met ons!

Ben je een ondernemer in noord-brabant of limburg? Neem dan vooral contact met ons op! Wij breiden graag ons netwerk uit!

Contactgegevens

+31 6 33434273

[email protected]